Pers, nieuws, actueel

U vindt hier een overzicht van onze pers- en nieuwsberichten. Via deze pagina delen wij ook interessante items van externe partijen. Heeft u in de tussentijd vragen? Dan kun je voor meer informatie contact opnemen met André Evers van onze persafdeling: a.evers@tibach.com.

Japanse duizendknoop
29 juni 2022

Persbericht – Positief rapport WUR op 4 juli openbaar

Op verzoek van Tibach, aangesloten bij Smarthub Incubator Industrie (SHII) in Ulft, is Wageningen Universiteit Research een jaar geleden begonnen met een onderzoek op IJsselweide in Gendringen in de gemeente Oude IJsselstreek.

Het onderzoek van WUR is inmiddels afgerond, waarna het eindrapport op maandag 4 juli om 14:00 openbaar wordt.

wildgroei exoten
4 oktober 2021, KRO/NCRV

Pointer: Wildgroei exoten

De Japanse duizendknoop rukt op in Nederland. Deze exotische plant overwoekert tuinen, bouwgrond en het spoor. De Japanse duizendknoop kan tien centimeter per dag groeien en weet door de kleinste scheurtjes van asfalt, leidingen en beton te dringen. Bestrijding is nodig vanwege erosie aan dijken, en omdat kades verzwakken en inheemse soorten worden verdrongen. 

Bestrijding Japanse Duizendknoop
29 juni 2021, Regio8

Ulfts bedrijf bindt de strijd aan met woekerplant Japanse Duizendknoop

Het Ulftse bedrijf Tibach heeft een bestrijdingsmethode bedacht voor de beruchte woekerplant de Japanse duizendknoop. Op dit moment is een gemeente als Oude IJsselstreek op jaarbasis 60.000 euro kwijt voor het tijdelijk bestrijden van de plant.

Japanse duizendknoop
4 januari 2022, Neede/Arnhem/Ulft

Gelders geld voor Achterhoeks-Twentse aanpak Japanse duizendknoop

De provincie Gelderland steekt 4 miljoen euro in slimme oplossingen. Het Gelderse geld wordt in de vorm van onderzoeks- en ontwikkelsubsidies uitgekeerd. Onder meer aan een Achterhoeks bedrijf dat samen met een Twentse partner de Japanse duizendknoop ‘slim’ bestrijdt.

Wageningen Universiteit
24 september 2021, Wageningen University & Research

Tussentijdse rapportage

Er is behoefte aan betere, effectievere bestrijdingsmethoden dan de huidige gangbare methoden. Hiervoor bieden methoden die de ondergrondse wortelstokken aanpakken het meeste perspectief. Echter, methoden of technieken die direct aangrijpen op de wortelstokken zijn (nog) niet voorhanden (grootschalig afgraven en bestrijdingsmiddelen buiten beschouwing gelaten).

Bestrijding Japanse Duizendknoop
24 juni 2021, Gelderlander

Hoe bestrijd je de woekerende onkruid-nachtmerrie? Dit Achterhoekse bedrijf heeft de oplossing: vrieskou!

ULFT/GENDRINGEN – De Japanse Duizendknoop is een plaag voor wie hem in zijn tuin of op zijn grond heeft staan. Maaien, verbranden, bestrijdingsmiddelen gebruiken; de plant trekt zich er weinig van aan en woekert verder. Het Ulftse Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach) heeft een oplossing bedacht: bevriezen. De eerste proefopstelling draait ondertussen in Gendringen.

Japanse duizendknoop
1 januari 2022

Wijziging regelgeving Wet natuurbescherming

Op basis van artikel 3.39 van de Wet natuurbescherming (Wnb) is het verboden invasieve exoten behorende tot bij algemene maatregel van bestuur aangewezen soorten, of eieren van deze exoten te verhandelen of in bezit te hebben. Hierin worden echter wel drie vrijstellingen opgenomen.

duurzaam bestrijden
15 juli 2021, Het belang van Limburg, België

Bevriezingsmachine moet invasieve Japanse duizendknoop uitroeien

Elektrocutie, vergiftiging of verbranding: de Japanse duizendknoop lijkt bestand tegen zowat alles. Het Nederlandse bedrijf Tibach ontwikkelde met zijn bevriezingsmachine naar eigen zeggen het ultieme wapen tegen de invasieve exoot. “Na een week is de plant dood.”


© 2022 Tibach. All rights reserved.