De nieuwe, effectieve methode
voor het bestrijden van de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een van de grootste bedreigingen voor onze natuur en infrastructuur. De plant verspreidt zich razendsnel. De sterke wortelstokken en stengels van deze plant verdringen inheemse plantensoorten en kunnen schade toebrengen aan gebouwen, leidingen en wegen. Jaarlijks besteden gemeenten, waterschappen en provincies veel tijd, geld en energie aan het bestrijden van de Japanse duizendknoop, zonder een effectief resultaat.

Om te voorkomen dat de Japanse Duizendknoop heel Nederland overwoekerd, is het noodzakelijk dat deze plant zo snel mogelijk bestreden wordt.  Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach BV) heeft het probleem vanuit verschillende perspectieven onderzocht en heeft een nieuwe, milieuvriendelijke en gepatenteerde methode ontwikkeld die deze plant doodt door middel van bevriezing. Uit de eerste tests blijkt dat deze methode zeer succesvol is. Het onderzoek van de bestrijdingsmethode wordt in samenwerking met Wageningen University & Research en enkele ondernemingen uitgevoerd. 


De Tibach-methode: veilig, milieuvriendelijk en eenmalig

Tot nu toe wordt de Japanse duizendknoop bestreden door middel van maaien, uitgraven, verhitten, chemische middelen of het toedienen van elektrische schokken.

Deze methoden zijn vaak arbeidsintensief, tijdrovend, milieuonvriendelijk en niet afdoende. De Tibach-methode is anders: veilig, eenmalig en vriendelijk voor het milieu. Deze methode is met een grote machine in te zetten door overheden, en straks met kleinere machines door groenbeheerders, hoveniers en particulieren.

Zo werkt het

werkwijze tibach

In de grond waar de Japanse duizendknoop voorkomt, brengen we vries-lansen van rvs aan. Hier koppelen we slangen aan, zodat er een gesloten systeem ontstaat. Door deze slangen wordt een 100% milieuvriendelijk koelmiddel rondgepompt, waardoor de grond langzaam bevriest. Hierdoor bevriezen ook de wortels van de plant, waardoor deze uiteindelijk afsterft. De machine is op afstand uit te lezen en te bedienen. Doordat het afkoelen geleidelijk gaat, hebben insecten onder de grond de tijd om een warmer heenkomen te zoeken. Zaden in de grond kunnen de kou prima overleven, in tegenstelling tot de celstructuur van de Japanse duizendknoop. Op dit moment zijn we – in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) – het prototype van ons systeem aan het testen.

De Tibach-methode in beeld

Tibach systeem

De voordelen van de Tibach-methode

Eenmalige bestrijding.

De plant sterft af en verdwijnt in de bodem.

Relatief snel: in vijf dagen kan een locatie vrij worden gemaakt van de Japanse duizendknoop.

Afgraven is niet nodig.

Transport is niet nodig, waardoor er geen kans is op verdere uitbraken in de buurt (stukjes plant verspreiden zich vaak door transport).

Bereik tot 30 m2 per behandeling.

Geen vervuiling  (geen milieugevaar vanwege een biologisch afbreekbaar koelmiddel).

Minder CO2-uitstoot dan de meeste andere methoden dankzij het gebruik van zonnepanelen, een accupakket en een generator op biobrandstof.

De behandelde locaties worden aangegeven op een interactieve kaart en zijn voor iedereen inzichtelijk.


Ons team

Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach) benadert vraagstukken vanuit verschillende perspectieven. Ons team bestaat uit een groep enthousiaste techneuten, ieder met ervaring in een bepaald vakgebied:

André Evers

André Evers
Directeur

Hugo Krieger

Guido Krieger
Directeur

Hennie Hoftijzer

Hennie Hoftijzer
Technical Engineer

Joël Hesselink

Joël Hesselink
Technical Engineer

Patrick Beijers

Patrick Beijers
3D Engineer

Niek Evers

Niek Evers
Technical Engineer

Jurre Evers

Jurre Evers
Technical Engineer

Presentatie 24 juni 2021

Na vele maanden voorbereiding, was het op 24 juli 2021 dan zover. De introductie van de bestrijdingsmethode van de Japanse Duizendknoop. Een dag waarbij alle genodigden en pers kennis konden maken met de innovatieve bestrijdingsmethode. Eerst een presentatie, waarna ze daarna de machine in het echt konden bewonderen en in actie konden zien.

Als je het ons vraagt, is deze dag zeker geslaagd! Hierbij een korte sfeerimpressie van deze memorabele dag.

Presentatie Tibach 1
Presentatie Tibach 2
Presentatie Tibach 3
Presentatie Tibach 4
Presentatie Tibach 5
Presentatie Tibach 6

Tibach werkt samen met de volgende partijen:

Lassche & Keizer
Schurink
Smart hub
Gemeente Oude IJsselstreek
Wagingen Universiteit & Research
Elan
Mees van den brink
Snelting
qlant imagobouwers
Climalife
Dekalu
VAKO
Essential Together

Meer weten?

Volg het laatste nieuws of neem contact met ons op.

Perscontact

Ben je journalist, persfotograaf of verbonden aan een ander (overheids)medium? Dan kun je voor meer informatie contact opnemen met André Evers van onze persafdeling: a.evers@tibach.com.

Beeldbank

Beschikbare persfoto’s kun je hier downloaden.

Op de hoogte blijven en onze nieuwsbrief ontvangen?
Schijf je dan nu in.


© 2022 Tibach. All rights reserved.