Skip to main content

Demo bevriezen Japanse duizendknoop (JDK) in de haven van Gent

Gepubliceerd: 22 december 2023

Afgelopen week heeft Tibach in samenwerking met Weed Free Service in opdracht van North Sea Port binnen de haven van Gent een groeihaard Japanse duizendknoop (JDK) bevroren. Het havenbedrijf worstelt al vele jaren met de overlast van deze invasieve exoot, en is op zoek naar eenmalige bestrijdingsmethoden. North Sea Port is een samenwerkingsverband van de havens van Gent en Terneuzen.

JDK-groeihaard bevroren tot 1 meter diep

De JDK-groeihaard werd met behulp van vrieslansen bevroren tot een diepte van ruim 1 meter. Een gesloten koelsysteem koelde de bodem terug tot ver onder het vriespunt, totdat er een grote ondergrondse ijsklomp was ontstaan.

Wortelstokken volledig bevroren

Op basis van de monitoring is aangetoond dat de wortelstokken van JDK volledig zijn bevroren en naar verwachting zullen afsterven. Dit is ook de conclusie van een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit Research. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de bevriezingsmethode een selectieve behandelmethode is die alleen JDK bestrijdt en niet schadelijk is voor het bodemleven en de zaadbank.

Definitieve resultaten in de lente en zomer

Ook op deze locatie zullen de resultaten in de lente en zomer zichtbaar zijn als er geen nieuwe JDK-groei op deze locatie wordt waargenomen. Binnen Nederland wordt deze methode nu al enkele jaren met succes toegepast. Bij alle reeds behandelde locaties is de duizendknoop verdwenen, en hebben de inheemse planten en dieren de vrijgekomen ruimte weer overgenomen.
Als deze demonstratie ook voor Nort Sea Port aantoont dat JDK met een eenmalige behandeling te verdelgen is, willen zij graag doorpakken en deze methode de komende jaren toepassen binnen de havens van Gent en Terneuzen.

JDK is een grote bedreiging voor infrastructuur

JDK is een invasieve exoot die een grote bedreiging vormt voor de infrastructuur in de havens. Kosten voor de beheersing kunnen flink oplopen. Het grootste probleem van deze plant bevindt zich onder het maaiveld. Wortelstokken van soms armdikte, groeien tot diep in de bodem en zijn zeer moeilijk te verdelgen.

Voor meer informatie, neem contact met ons op.