Skip to main content

Bevriezen is de nieuwe, effectieve methode
voor het bestrijden van het Mediterraan draaigatje

Het Mediterraan draaigatje (Tapinoma nigerrimum-complex) werd in 2013 voor het eerst in Nederland aangetroffen en komt op steeds meer plaatsen voor. Oorspronkelijk komt deze invasieve exotische mier, ook wel de terrormier genoemd, uit Zuid-Europa. Deze soort is naar Nederland gekomen met de grond van tuinplanten of potplanten. Het Mediterraan draaigatje gedijt het beste in een wat warmere omgeving. Vandaar dat ze in Nederland vaak onder bestrating, bij muren en soms in spouwmuren te vinden zijn omdat deze plekken opwarmen in de zon.

Mediterrane draaigatjes kunnen met meerdere koninginnen en een groot volk in één zogenaamde superkolonie leven. De mieren ondergraven bestratingen waardoor deze verzakken. Daarnaast komen deze mieren ook binnenshuis waardoor deze veel; overlast kunnen veroorzaken. Ze kunnen bijten en spuiten een irriterende afweerstof in de bijtwond.

Om verdere verspreiding van het Mediterraan draaigatje te voorkomen, is het noodzakelijk dat deze mier zo snel mogelijk bestreden wordt. Doordat de koninginnen diep onder de grond veilig zijn voor chemische bestrijdingsmiddelen krijgt men een nest bijna niet weg. Bovendien worden veel chemische middelen in de bodem gebracht, wat schadelijk kan zijn voor de omgeving. 

Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach BV) heeft het probleem vanuit verschillende perspectieven onderzocht en heeft een nieuwe, milieuvriendelijke en gepatenteerde methode ontwikkeld die deze mier doodt door middel van bevriezing. Bevriezen kan de ei-leggende koninginnen verdelgen. Uit de eerste tests blijkt dat de methode succesvol kan bijdragen aan de bestrijding van de invasieve exotische “terror” mier.

Het onderzoek van de bestrijdingsmethode werd in samenwerking met Wageningen University & Research en enkele ondernemingen uitgevoerd. 

Bron: Kennisnetwerk invasieve exoten Mediterraan draaigatje


De Tibach-methode: veilig, milieuvriendelijk en eenmalig

Geprobeerd is het Mediterraan draaigatje te bestrijden met heet water of een bestrijdingsmiddel (insecticide) in het nest gieten. Dit had  slechts weinig en een kortdurend effect.  Bestrijding mediterraan draaigatje door bevriezing van de bodem kan een oplossing bieden. 

De Tibach-methode is anders: veilig, eenmalig en vriendelijk voor het milieu. Deze methode is met een grote machine in te zetten door overheden, en straks met kleinere machines door groenbeheerders, hoveniers en particulieren.

Geïnteresseerd in het onderzoeksrapport van de WUR (Wageningen Universiteit & Research), neem dan contact met ons op via het contactformulier. U ontvangt nadat we uw gegevens hebben ontvangen een mail met een downloadlink.

Zo werkt het

werkwijze tibach

In de grond waar het Mediterraan draaigatje voorkomt, brengen we vries-lansen van rvs aan. Hier koppelen we slangen aan, zodat er een gesloten systeem ontstaat. Door deze slangen wordt een 100% milieuvriendelijk koelmiddel rondgepompt, waardoor de grond langzaam bevriest. Hierdoor bevriezen de ei-leggende koninginnen en worden de kolonies verkleind. De pilot van deze methode – in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) – ziet er veelbelovend uit.

De Tibach-methode in beeld

Tibach systeem

De voordelen van de Tibach-methode

Eenmalige bestrijding en altijd in samenwerking met professionele bestrijders

De ei-leggende koninginnen sterven, uitbreiding van kolonie wordt geremd

Relatief snel: in vijf dagen kan een locatie worden behandeld

Toepassing in najaar of winter waardoor er minder energie nodig is om de bodem af te koelen

Bestrating hoeft niet verwijderd te worden

Bereik tot 30 m2 per behandeling

Geen vervuiling  (geen milieugevaar vanwege een biologisch afbreekbaar koelmiddel)

Niet schadelijk voor het overige bodemleven of de zaadbank

Reductie in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (insecticide)


Meer weten?

Volg het laatste nieuws of neem contact met ons op.

Perscontact

Ben je journalist, persfotograaf of verbonden aan een ander (overheids)medium? Dan kun je voor meer informatie contact opnemen met André Evers van onze persafdeling: a.evers@tibach.com.