Skip to main content

Gelders geld voor Achterhoeks-Twentse aanpak Japanse duizendknoop

Gepubliceerd: 4 januari 2022

NEEDE/ARNHEM/ULFT – De provincie Gelderland steekt 4 miljoen euro in slimme oplossingen. Het Gelderse geld wordt in de vorm van onderzoeks- en ontwikkelsubsidies uitgekeerd. Onder meer aan een Achterhoeks bedrijf dat samen met een Twentse partner de Japanse duizendknoop ‘slim’ bestrijdt.

De Japanse duizendknoop: onder andere langs de N315/Hekweg tussen Neede en Borculo en langs de N825/Nettelhorsterweg tussen Borculo en Lochem tiert-ie welig. Ooit hier beland als sierplant, geldt de plant tegenwoordig als beruchte schadelijke exoot, zonder natuurlijke vijanden. Zijn wortels maken wegen en funderingen kapot. Hij verspreidt zich makkelijk en gedijt goed in ons steeds warmere klimaat.

Hulp van WUR-expert

Maaien helpt niet en ‘uittrekken’ werkt ook maar beperkt, als de wortelstokken door blijven groeien. André Evers van Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach) in Ulft ontwikkelde een andere methode om de Japanse duizendknoop te bestrijden: door ‘m te bevriezen. Enkele experimenten met de wortelstokken van de Japanse duizendknoop in de vriezer thuis, leidden tot een beloftevolle methode die de duizendknoop de das om moet doen. „Daarvoor heb ik contact gezocht met Chris van Dijk, invasieve exotenexpert van de WUR”, vertelt Evers.

„Samen met koudetechniekbedrijf Lassche & Keizer hebben we een mobiele grondbevriezer ontwikkeld, die de wortelstokken op een meter diep tot -10 à -15 graden bevriest. Die methode heeft geen invloed op het andere bodemleven, zoals micro-organismen.”

André Evers, Directeur Tibach

20 projecten gesteund

Christianne van der Wal, de Gelderse gedeputeerde die de nieuwe minister van Natuur en Stikstof wordt, roemt Evers’ oplossing als project dat bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken. De provincie ondersteunt twintig van die projecten, met bedragen tussen de 63 mille en 3,5 ton. Het aantal gesteunde ideeën is ruim de helft van het aantal – 39 – dat werd aangemeld. Een externe adviescommissie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) adviseerde Gelderland over de kwaliteit en potentie van de kandidaat-projecten. Daarbij ging het onder meer om de vraag in hoeverre een vinding innovatiever was dan al bestaande techniek. Maar ook hoe veelbelovend het idee is voor samenwerking tussen bedrijven.

Achterhoeks-Twents project

Bij Tibach in Ulft,  c.q. Lassche & Keizer in Oldenzaal, wordt met de Gelderse subsidie  een prototype grondbevriezer ontwikkeld. Dat apparaat moet ook door niet-specialisten te gebruiken zijn om de plant in het kader van bermbeheer te bestrijden. Als het meezit, zijn de dagen en jaren van ongebreidelde landjepik door de Japanse duizendknoop dus geteld.

Origineel bericht